Enkele weken geleden hadden we een directeur met zijn team in een leiderschapsworkshop met paarden. Oog in oog met het paard demonstreerde de directeur zijn leiderschapkwaliteiten en liet het paard volgen door een straatje van pionnen. De sessie verliep vlekkeloos totdat de evaluatie begon. Het paard was druk met de deelnemer en onderzoekt met zijn neus de kleding en de armen van de deelnemer. Na een tijdje begint het paard te happen in de armen van de directeur.

We staan buiten gehoorsafstand van het team en vragen aan de directeur wat er gebeurt. We vragen de directeur of hij goed voor zichzelf zorgt. Bijten/knabbelen komt namelijk vaak voor in situaties waarin een deelnemer gericht is op anderen en zichzelf vergeet. Het wordt een bijzonder gesprek over succes mogen hebben, mogen genieten, voor jezelf zorgen, erkenning krijgen, de sociale context en vitaal zijn. In het gesprek kwamen alle elementen van de schijf van vijf van Vitalogisch (www.vitalogisch.nl) terug.

Schijf van Vijf!

De vitaliteitsschijf van vijf is een model dat we hebben ontwikkeld o.a. op basis van een door de Amerikaanse auteur S. Covey gehanteerde indeling in vier basisbehoeftes (fysiek, sociaal, mentaal en spiritueel) waarbij we een belangrijk element hebben toegevoegd, een logisch denkkader: de noodzaak. Want ‘zonder noodzaak geen verandering…’ heel vitalogisch dus!

Stephen Covey signaleert het ‘paradigma van de complete mens’. We zijn in de kern vierdimensionale wezens met lichaam, hoofd, hart en ziel. Wie alle westerse en oosterse filosofieën en religies bestudeert, zal steeds dezelfde fysieke, de mentale, de sociaal- emotionele en de spirituele dimensie aantreffen.

Vijf tips voor meer vitaliteit

De vitaliteitsschijf van vijf bevat daarnaast een vijftal richtinggevende regels. De vijf gouden regels voor meer vitaliteit en dus meer levenskracht en energie zijn:

  1. Wees zelfbewust, houd de zaag scherp en blijf je ontwikkelen;
  2. Beweeg voldoende, eet gezond en neem voldoende rust;
  3. Alles wat je aandacht geeft groeit, richt je op het positieve;
  4. Zoek een (werk)omgeving dat bij jouw mentale en fysieke gestel past;
  5. Weet wat je levensdoel is en ga voor werk waar je er toe doet.
Afspraak maken