Wat gebeurt er als de samenstelling van een kudde verandert? Bijvoorbeeld doordat er een paard dood gaat of een nieuw paard bij komt.

De kudde wordt onrustig, er is veel stress en de paarden zijn erg met elkaar bezig. De rangorde wordt opnieuw bepaalt. Binnen de kudde is er sprake van rangorde. Een hogere positie gaat gepaard met privileges.
In verband met de veiligheid van de kudde duurt de periode van onrust meestal niet lang. Wanneer de aandacht intern is gericht, is de kudde immers kwetsbaarder omdat er minder focus op de omgeving is.

Hoe is dat in organisaties waar een hoog verloop is? En hoe is dat bij teams die van samenstelling veranderen? Onlangs mochten we een mooi team begeleiden met behulp van een paard. Uit de eerste oefening ” een line up” bleek al gauw dat er net iemand uit het team was vertrokken. Ook waren er nieuwe mensen bij gekomen. Wat deed dit met het team? Duidelijk was dat er veel onrust was. Ook was men intern gericht en was de rangorde nog niet helder. Wie heeft het meeste ervaring? Wie is het meest senior? Wat is de rol van een ieder binnen het “nieuwe” team?

Zolang we intern gericht zijn is het risico dat we extern kansen en bedreigingen missen. Daarom is het belangrijk aandacht te hebben voor de onderstroom in teams.

Hoe kan je als team de rust herstellen? Door op zoek te gaan naar elkaars specialisme? Waar is men goed in? Zorg ervoor dat iedereen op haar eigen plek kan schitteren. Elk paard in de kudde schittert namelijk ook op zijn eigen plek! De rust in de kudde komt terug zodra ieder paard haar rol gevonden heeft en de rangorde duidelijk is.

Wil jij ook dieper inzicht in je team, de kwaliteiten en groepsdynamiek, aarzel dan niet langer en bel of mail ons!